Contacteer Ons

Darts

WK Darts 2022

WK darts 2022

Op 15 december is het zover, het WK darts 2022 gaat van start! De beste 96 darters ter wereld zullen allemaal afreizen naar London om het in Alexandra Palace op tegen elkaar op te nemen voor het belangrijkst dartstoernooi van het jaar. Hoewel het toernooi al op 15 december 2021 begint, is het het darts WK van 2022 aangezien de finale pas op 3 januari 2022 plaatsvindt.

100% WELKOMSTBONUS TOT €100

Algemene voorwaarden gelden.
Bonus alleen voor spelers van 24+
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

De Players Championship Finals werd eind november door Peter Wright gewonnen door de verrassende Ryan Searle in de finale met 11-10 te verslaan. Snakebite zal dus vol vertrouwen naar het WK gaan en zal er alles aan doen om een tweede wereldtitel aan zijn palmares toe te voegen. Gerwyn Price zal er echter op gebrand zijn om zijn wereldtitel van vorig jaar te verdedigen en Michael van Gerwen zal willen laten zien dat hij terug is aan de top. Het WK van 2022 belooft een spannend toernooi te worden!

In dit artikel leggen we je alles over het WK darts 2022 uit. Je leest wie zich hebben gekwalificeerd, hoe de toernooi opzet is, favorieten, wedtips, het WK darts 2022 prijzengeld, bracket en nog veel meer.

Deelnemers darts WK 2022

In totaal zullen 96 spelers het in Ally Pally tegen elkaar opnemen, waarvan er uiteindelijk maar één tot wereldkampioen gekroond kan worden. De top32 van de wereld volgens de PDC Order of Merit is automatisch in de tweede ronde geplaatst, de complete top32 lees je hier.

De 32 beste spelers van de wereld nemen het in de tweede ronde op tegen één van de winnaars van de eerste ronde. In de eerste ronde zit de top32 van de Pro Tour Order of Merit plus nog 32 internationale qualifiers. In de eerste ronde zitten 32 spelers van de Pro Tour Order of Merit plus nog 32 internationale qualifiers. Deze spelers zullen het tegen elkaar opnemen om te bepalen wie in de tweede ronde tegen één van de geplaatste spelers speelt.

Nederlanders op het darts WK 2022
Dit jaar zullen er 10 Nederlanders meedoen aan het WK darten, de complete lijst van Nederlandse darters is als volgt:

  • Michael van Gerwen (3)
  • Dirk van Duijvenbode (17)
  • Danny Noppert (18)
  • Vincent van der Voort (29)
  • Jermaine Wattimena
  • Ron Meulenkamp
  • Maik Kuivenhoven
  • Martijn Kleermaker
  • Chris Landman
  • Raymond van Barneveld

Naast deze tien Nederlanders zullen Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts België dit jaar vertegenwoordigen.

Ook dit jaar zal ‘The Queen of the Palace', Fallon Sherrock weer van de partij zijn op het WK darten. Samen met Lisa Ashton is zij één van de twee vrouwen die dit jaar actief zijn. Zeker Fallon Sherrock zou nog wel eens ver kunnen komen, dat heeft ze in 2020 al bewezen door het tot de laatste 32 te schoppen.

Vorige winnaars van het WK darts

Zoals iedereen die het darten een beetje volgt wel weet is de legendarische Phil Taylor degene die de meeste PDC WK's heeft gewonnen, hij heeft dit toernooi namelijk maar liefst 14x weten te winnen. Hij heeft naast dit WK ook nog twee keer het WK bij de BDO gewonnen, waardoor hij zich 16-voudig wereldkampioen darts mag noemen.

Van de spelers die momenteel actief zijn heeft Michael van Gerwen het vaakst gewonnen, namelijk 3 keer. Daarnaast heeft Gary Anderson het toernooi ook nog meerdere keren weten te winnen, hij deed dat in 2015 en 2016. Peter Wright was op het WK van 2020 de sterkst en Gerwyn Price is momenteel de titelverdediger.

Al met al lijkt het dus alsof er veel darters aanspraak kunnen maken op de wereldtitel dit jaar, wat voor een spannende strijd zal zorgen. In de volgende paragraaf zullen we alle favorieten van dit jaar één voor één behandelen.

Favorieten

Voor de beste tips voor het wedden op darts ben je hier ook aan het goede adres. We nemen je mee langs de vier grootste kanshebbers om het WK darts 2022 te winnen. De quoteringen die je bij elke speler ziet staan zijn afkomstig van Bet365 Nederland, de beste aanbieder van darts weddenschappen op de Nederlandse markt.

Gerwyn Price
Ten eerste moeten we het natuurlijk over the Iceman Gerwyn Price hebben. Hij staat momenteel eerste op de wereldranglijst en is regerend wereldkampioen. Als je inzet op winst voor Gerwyn Price op het WK darts 2022 krijg je 5.00x je inleg terug. Opvallend is dat Gerwyn Price dit jaar naast het WK van alle Majors alleen heeft gewonnen op de Grand Slam of Darts in November.

Michael van Gerwen
De bookmakers
geven Michael van Gerwen ook een goede kans om het darts WK 2022 op zijn naam te schrijven en voor de vierde keer een wereldtitel te veroveren. Bij Bet365 krijg je namelijk 5.50x je geld terug als Mighty Mike inderdaad weet te winnen. Gezien de huidige vorm van Van Gerwen zou het niet voor de hand liggen dat hij dit jaar wereldkampioen werd, hij wist immers in heel 2021 geen enkele Major te winnen. Je kan de Brabander echter nooit uitvlakken en moet ervan uitgaan dat hij zeker op het WK darts zijn beste spel zal laten zien.

Peter Wright
Snakebite wist het laatste toernooi, de Players Championship Finals eind November nog op zijn naam te schrijven, nadat hij eerder de finale van de Grand Slam of Darts verloor van Gerwyn Price. Peter Wright wist dit jaar ook nog de World Matchplay te winnen en heeft dus een goed jaar achter de rug. Bet365 geeft je 7.00x je inleg terug als de winnaar van het WK van 2020 ook dit jaar het WK darts weet te winnen.

Jonny Clayton
The Ferret beleeft dit jaar het beste jaar uit zijn dartscarrière, hij wist in 2021 meer toernooien dan ieder ander te winnen, namelijk de World Grand Prix, de Premier League, de Masters en de World Series Finals. Als je bij Bet365 inzet op winst van Jonny Clayton krijg je 7.50x je inleg terug. Belangrijk detail is dat The Ferret nog nooit verder dan de laatste 32 is gekomen op het WK darts, hij zal zijn beste prestatie dus flink moeten verbeteren wil hij er met de winst vandoor gaan.

WK darts 2022: Onze voorspelling en wedtips

Bovengenoemde spelers zijn de enige vier mannen voor wie je minder dan 10x je inleg terug krijgt als ze het WK darts 2022 weten te winnen. Gezien de huidige vorm en het verloop van het dartsjaar 2021 denken wij dat je de meeste kans maakt om een grote klapper te maken als je  geld inzet op Gerwyn Price of Peter Wright. Zij weten beide wat het is om wereldkampioen te worden en hebben dit hele jaar dominant staan gooien.

Aangezien je voor winst van Gerwyn Price of Peter Wright 5 of 7 keer je inleg terug krijgt is het voor mensen die niet zo zeker van hun zaak zijn ook een goede mogelijkheid om op beide mannen in te zetten!

Van Gerwen en Clayton
Hoewel je van Gerwen nooit kan uitvlakken, denken wij niet dat hij dit jaar wereldkampioen zal worden. In de afgelopen toernooien is hij simpelweg niet constant genoeg geweest om zijn stempel op alle wedstrijden te drukken. Er zal flink wat moeten verbeteren wil van Gerwen er uiteindelijk met de titel vandoor gaan.

Ondanks het feit dat Jonny Clayton dit jaar ontzettend goed staat te gooien, denken wij dat het nog te vroeg in zijn carrière is om het WK darts te winnen. Zijn vorige resultaten op het WK zijn simpelweg niet goed, waardoor hij dit jaar ook niet genoeg vertrouwen zal hebben om de wereldtitel binnen te slepen op het podium in Alexandra Palace.

Lees onder de foto verder voor het Prijzengeld WK darts 2022 en de bracket voor deze editie van het WK darts. Het up-to-date speelschema vind je hier.

WK darts 2022

Prijzengeld WK Darts 2022

Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt waarin je het darts WK 2022 prijzengeld gemakkelijk kan vinden. Iedereen die zich op het WK laat zien is verzekerd van ten minste £7.500, terwijl de winnaar maar liefst £500.000 mag bijschrijven.
Het complete overzicht van het prijzengeld WK darts 2022 zie je hier:

Totaal prijzengeld: £2.500.000

Positie Prijzengeld
Winnaar £500.000
Finale £200.000
Halve Finale £100.000
Kwart Finale £50.000
Laatste 16 £35.000
Laatste 32 £25.000
Laatste 64 £15.000
Laatste 96 £7.500

Spelformat WK Darts 2022

Het WK darten 2022 zal als vanouds weer worden gespeeld in het sets formaat. Elke set bestaat uit een best of 5 legs, waarbij drie gewonnen legs dus één set opleveren. In de eerste ronde heb je genoeg aan het winnen van 3 sets, maar in de finale moet je minstens 7 sets winnen.

Het aantal sets voor elke ronde van het WK darts vind je in onderstaande tabel.

Speelronde Aantal sets
Eerste rondeBest of 5 sets
Tweede rondeBest of 5 sets
Derde rondeBest of 7 sets
Vierde rondeBest of 7 sets
Kwart finaleBest of 9 sets
Halve finaleBest of 11 sets
FinaleBest of 13 sets

 

WK Darts 2022 Bracket

Darts WK speelschema eerste kwart

(1) Gerwyn Price vs Ritchie Edhouse / Lihao Wen
(32) Kim Huybrechts vs Steve Beaton / Fallon Sherrock
(16) Stephen Bunting vs Ross Smith / Jeff Smith
(17) Dirk van Duijvenbode vs Jermaine Wattimena / Boris Koltsov
(8) Jonny Clayton vs Keane Barry / Royden Lam
(25) Gabriel Clemens vs Lewy Williams / Toyokazu Shibata
(9) Michael Smith vs Ron Meulenkamp / Lisa Ashton
(24) Glen Durrant vs William O’Connor / Danny Lauby

Darts WK speelschema tweede kwart

(4) James Wade vs Maik Kuivenhoven / Ky Smith
(29) Vincent van der Voort vs Adam Hunt / Boris Krcmar
(13) Joe Cullen vs Ted Evetts / Jim Williams
(20) Simon Whitlock vs Martijn Kleermaker / John Michael
(5) Dimitri Van den Bergh vs Florian Hempel / Martin Schindler
(28) Devon Petersen vs Jamie Hughes / Raymond Smith
(12) Krzysztof Ratajski vs Steve Lennon / Madars Razma
(21) Mervyn King vs Ryan Joyce / Roman Benecky

Darts WK speelschema derde kwart

(2) Peter Wright vs Ryan Meikle / Fabian Schmutzler
(31) Damon Heta vs Luke Woodhouse / James Wilson
(15) Ryan Searle vs William Borland / Bradley Brooks
(18) Danny Noppert vs Jason Heaver / Juan Francisco Rodriguez
(7) Jose de Sousa vs Jason Lowe / Daniel Larsson
(26) Mensur Suljovic vs Alan Soutar / Diogo Portela
(10) Nathan Aspinall vs Joe Murnan / Paul Lim
(23) Brendan Dolan vs Callan Rydz / Yuki Yamada

Darts WK speelschema vierde kwart

(3) Michael van Gerwen vs Chas Barstow / John Norman Jr
(30) Chris Dobey vs Rusty-Jake Rodriguez / Ben Robb
(14) Dave Chisnall vs Darius Labanauskas / Charles Losper
(19) Luke Humphries vs Rowby-John Rodriguez / Nick Kenny
(6) Gary Anderson vs Adrian Lewis / Matt Campbell
(27) Ian White vs Scott Mitchell / Chris Landman
(11) Rob Cross vs Raymond van Barneveld / Lourence Ilagan
(22) Daryl Gurney vs Ricky Evans / Nitin Kumar