Contacteer Ons

Wedden op Paarden Gids

Op deze pagina vind je alles over de wondere wereld van de paardenraces en het wedden daarop. In sommige Europese landen zijn paardenraces al meer dan 100 jaar traditie en is het wedden daarop dagelijkse kost.

In bijna alle landen in Europa worden wel paardenraces gereden, maar de grootste landen zijn toch wel Engeland, Frankrijk, Zweden en Italië. Ook internationaal zijn paardenraces erg groot, vooral in Amerika, Dubai en Zuid Afrika is het wedden op paarden erg populair.

Paardenraces worden in twee verschillende disciplines gehouden. Paarden kunnen namelijk draven en galopperen en in beide disciplines worden races gehouden. Verderop in deze gids kan je een uitgebreide uitleg over de verschillen tussen beide disciplines vinden.

Engeland is de absolute bakermat van deze sport. De eerste paardenraces werden hier namelijk al in 1766 verreden op de Doncaster renbaan, één van de vele renbanen die Engeland rijk is. Het wedden op paardenraces werd niet veel later geïntroduceerd en werd steeds populairder. Bookmakers begonnen vaste quotes te geven voor de paarden en een nieuwe traditie was geboren.

Het wedden op paardenraces kan op verschillende manieren en naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds meer spelsoorten bij. De belangrijkste spelsoorten zijn winnend, plaats, koppel, plaatskoppel, duo en trio. Veruit het makkelijkst om te wedden is de ‘winnend’ weddenschap, waar je een paard kiest en simpelweg inzet op of het paard de race wint of niet.

Paarden wedden gids grand national

Waar kan je op wedden bij paardenraces?

Bij het wedden op paarden heb je vele verschillende spelsoorten waar je uit kan kiezen. Je kunt de belangrijkste spelsoorten hier vinden, maar houd er rekening mee dat er nog meer soorten paardenweddenschappen zijn.

De volgende spelsoorten nemen we nu onder de loep: winnend, plaats, koppel, plaatskoppel, duo, trio en kwartet.

Winnend

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de winnend weddenschap vrij makkelijk te begrijpen.

Je wint deze weddenschap als je paard de race wint, als het paard niet eerste wordt is jouw weddenschap verloren. Hoeveel je wint hangt af van de inleg en de quotering voor winst van het paard.

Elk paard heeft zijn eigen quote en als jij bijvoorbeeld op een paard heb ingezet met een quote van 4.00, dan win je voor elke euro die je hebt ingezet 4 euro terug. Heb je dus 10 euro ingezet, dan krijg je 40 euro terug en heb je dus 30 euro nettowinst. De minimuminzet van de ‘winnend’ weddenschap is meestal 1 euro.

Plaats

Bij de plaats weddenschap kies je een paard dat jij verwacht dat ‘in de plaatsen loopt’. Dit betekent dat jouw paard bij de eerste drie aankomende paarden moet zitten om de weddenschap te winnen. Deze vorm van wedden op paarden is makkelijker dan winnend, daarom zijn de quoteringen ook meteen lager.

Let op dat het aantal paarden dat ‘in de plaatsen loopt’ per koers kan verschillen. Bij sommige kleine koersen zijn er maar twee plaatsgelden en bij grote koersen soms wel vier.

Lopen er minder dan 8 paarden, dan moet je paard bij de eerste 2 eindigen. Lopen er echter meer dan 15 paarden, dan heb je meestal 4 plaatsgelden en mag je paard dus ook vierde worden. De minimuminzet van de plaatsweddenschap is 1 euro.

Koppel

Bij koppel voorspel je de eerste twee aankomende paarden in de uitslag in willekeurige volgorde. Je kiest dus twee paarden die eerste en tweede moeten worden, het maakt niet uit wie er wint. Deze spelsoort is moeilijker dan de twee hiervoor genoemde weddenschappen.

Je moet immers de top 2 juist voorspellen. Daarom heeft de koppelweddenschap ook hogere quoteringen en is de uitbetaling dus beter. De minimuminzet voor de koppelweddenschap verschilt per land, maar kan al vanaf 50 cent.

wedden op paarden gids

Plaatskoppel

Het spelsoort plaatskoppel is iets makkelijker dan koppel en zal over het algemeen minder betalen. Bij deze weddenschap is het de bedoeling dat je twee paarden kiest die bij de eerste drie paarden eindigen.

Het maakt niet uit op welke plek in de top drie de paarden eindigen, ze mogen dus ook tweede en derde worden om het goed te hebben.

De minimuminzet voor de plaatskoppel paardenweddenschap verschilt wederom per land maar kan vanaf 50 cent, in Engeland is de minimuminzet voor dit spel 1 euro.

Duo

De duo weddenschap is een spelsoort die heel erg lijkt op de hierboven genoemde koppelweddenschap.

Het enige verschil is dat je bij de duo weddenschap ook de juiste volgorde van de paarden moet aangeven. Aangezien je bij de Koppelweddenschap alleen de juiste paarden in de top top 2 moet bepalen, is de duo weddenschap moeilijker en zijn de quoteringen hoger.

De minimuminzet voor de duo weddenschap bij het wedden op paarden is 50 cent.

Trio

Trio is een van de populairste spelsoorten en is ook een stuk moeilijker dan de vorige spelsoorten. Het is de bedoeling dat je de eerste drie aankomende paarden in de juiste volgorde voorspelt.

Je kunt hierbij verschillende combinaties maken om meer kans te maken. Omdat dit spel een stuk moeilijker is dan de vorige spelsoorten zijn de uitbetalingen ook een stuk hoger. Je kunt dus grote uitbetalingen pakken met de trioweddenschap.

De minimuminzet voor trio kan al vanaf 10 cent, het is dus mogelijk om voor een klein bedrag een hoge uitbetaling te pakken.

Kwartet

Bij kwartet is het de bedoeling dat je de eerste vier aankomende paarden in juiste volgorde voorspelt. Dit is dus nog moeilijker dan trio en de uitbetalingen zijn nog hoger. Het is wel minder populair dan trio en dit komt omdat veel mensen het te moeilijk vinden.

De minimuminzet voor kwartet is ook 10 cent.

Hoe besluit je op welk paard je inzet?

Elke racemeeting heeft zijn eigen programma, dit worden ook wel racecards genoemd. Op deze racecards vind je per koers alle informatie die je nodig hebt om te wedden.

De racecard

De racecard laat per koers het startnummer, de naam van het paard, de rijder van het paard en de trainer van het paard zien. Je kunt ook de afstand van de koers en het prijzengeld zien.

Bij elk paard staan ook de verrichtingen van de laatste vijf koersen vermeld, zo kan je zien of een paard in goede vorm is of niet.

Bij de draverijen staan ook de kilometertijden bij de verrichtingen. Zo kan je zien of een koers snel of langzaam is gegaan en of een paard een bepaalde tijd kan lopen of juist niet. Er valt dus een hoop informatie te halen uit de racecards. De racecards zijn over het algemeen gratis bij de ingang van de renbaan of op de website van de online bookmaker te verkrijgen.

De racecard is dus jouw belangrijkste bron van informatie voor het wedden op paardenrennen. Zorg ervoor dat je deze altijd bekijkt voordat je inzet.

racecard wedden op paarden

Wat zijn goede paarden weddenschappen voor beginners?

Als je net begint met wedden op paarden is het het beste om te beginnen met de plaats-weddenschap. Deze weddenschap is het makkelijkste, omdat je alleen hoeft te voorspellen dat een paard bij de eerste drie aankomt.

Wil je iets meer risico nemen, dan kan je als beginner ook voor het winnend spel kiezen. Bij deze weddenschap moet je daadwerkelijk de winnaar van de race voorspellen, maar de quoteringen zijn ook een stuk interessanter. Daarnaast kan je natuurlijk je kansen spreiden door op meerdere paarden de winnend-weddenschap te spelen.

Deze twee weddenschappen zijn allemaal al voor 1 euro te spelen, wat het voor iedereen interessant maakt.

Tot slot kan je ook nog de duo-weddenschap spelen als beginnend fan van wedden op paarden. Deze spelsoort betaalt goed uit en is makkelijk te begrijpen. Je moet eenvoudigweg de nummers 1 en 2 van de koers raden in de juiste volgorde.

Als je het duo spel een beetje onder de knie hebt, kun je ook meerdere combinaties gaan proberen. Bijvoorbeeld 1 voorop met 2,3,4 op de tweede plaats. In dit voorbeeld moet paard 1 de race winnen met mogen paarden 2,3 en 4 tweede worden om het goed te hebben.

Fixed Odds vs Pool Betting

Bij het wedden op paarden heb je twee manieren waarop de quoteringen worden bepaald: fixed odds en pool betting.

De manier waarop de quoteringen worden bepaald heeft invloed op de uitbetaling van jouw weddenschap. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen op welke soort quoteringen je inzet voordat je jouw sportweddenschap plaatst.

Fixed odds

Bij fixed odds bepaalt de online bookmaker voor elk paard de quotering en staat deze quotering vast als je hem gespeeld hebt.

Als een paard een quote van 5.00 heeft, dan krijg je altijd 5 euro uitbetaald als je weddenschap wint. De bookmaker kan deze quotering natuurlijk verlagen naar 4 euro als hij veel inzetten op dit paard binnen krijgt, maar dat geldt dan alleen voor de nieuwe klanten. In Engeland staan de verschillende bookmakers naast elkaar op de baan en kun je ook zelf zien bij welke bookmaker jouw paard het hoogste staat.

Pool betting

Pool Betting werkt iets anders en heeft fluctuerende quoteringen. De quoteringen staan pas vast als de koers van start gaat. Al het gespeelde spel per spelsoort gaat in 1 prijzenpot en wordt verdeeld onder de winnaars. We nemen als voorbeeld de ‘winnend’ weddenschap, omdat daar altijd de quoteringen in beeld zijn.

Als er heel veel spel op 1 paard is en dat paard wint, dan zijn er dus veel winnende tickets en moet de prijzenpot verdeeld worden tussen al deze winnende tickets. De quotering van dit paard is dan heel laag.

Mocht er een paard winnen waarop heel weinig is ingezet, dan hoeft de prijzenpot maar verdeeld te worden tussen weinig tickets en is de quotering automatisch hoger. De quoteringen zijn dus gelinkt aan het spel dat er binnen komt en staan pas vast als de koers van start gaat.

Zo kan het gebeuren dat je een paard speelt dat op 5 euro staat op het moment van spelen, maar op de start van de race is gezakt naar 4 euro. Dan krijg je een quotering van 4 euro. Dit systeem werkt natuurlijk wel twee kanten op, want je paard kan ook stijgen naar 6 euro als er minder is ingezet.

Verschillende racetypen

In de paardenraces heb je zoals eerder gezegd twee disciplines: draven en galopperen.

In de twee secties hieronder kun je lezen wat het verschil is tussen draven en galopperen en welke races onder deze twee diciplines vallen.

wedden op paarden galopperen

Galopperen

Bij het galopperen heb je vlakkebaanraces en races over de hindernissen. In dit soort paardenraces zitten de jockeys op het paard en moeten ze zo snel mogelijk het parcours afleggen tot de finish. 

Bij de vlakkebaanraces starten de paarden in startboxen en sprinten dan zo snel mogelijk over de baan. De afstanden van vlakkebaanraces verschillen van 1000 meter tot soms wel 4000 meter, maar de meeste zijn rond de 2000 meter.

De vlakkebaanraces zijn wereldwijd de populairste tak van de paardensport. Naast Engeland, Amerika en Dubai zijn deze races ook heel groot in Azië en Australië. Hong Kong, Singapore en Melbourne hebben bijvoorbeeld hele grote vlakkebaanraces.

De andere discipline bij het galopperen is de paardenrace over hindernissen. Ook hier zitten de jockeys op de paarden. Ze starten bij deze races niet uit de startboxen maar gewoon in een startvak achter een elastiek dat wegspringt bij de start.

Bij deze koersen is de start van minder belang omdat deze races over veel langere afstanden gaan. De afstanden van deze koersen verschillen tussen de 2400 meter tot soms wel 7000 meter. Paarden moeten dus grote longinhoud hebben om goed te zijn in deze discipline. 

Draverijen

De tweede race soort voor het wedden op paarden is de draverij. Hier moeten de paarden de hele race draven. Als een paard zijn draf verlegt en begint te galopperen dan wordt hij gediskwalificeerd. Bij de draverijen heb je ook twee soorten races, gewone draverijen en montedraverijen.

Veruit de meeste races in deze discipline zijn gewone draverijen. Bij deze paardenraces zitten de pikeurs (de rijder van het paard) achter het paard op een karretje, ook wel een sulky genoemd.

De paarden trekken de sulky zo snel mogelijk over de drafbaan. Ze starten bij draverijen achter een startauto en moeten dan een aantal rondjes afleggen. Draverijen worden verreden over afstanden tussen de 1600 en 3200 meter. In Frankrijk, Zweden, Italië en Amerika zijn dit soort paardenraces het grootst.

Je hebt naast de gewone draverijen ook montedraverijen, bij dit type draverij zitten de rijders niet op een sulky, maar op het paard. De paarden moeten wel gewoon draven tijdens deze races. Montedraverijen zijn over dezelfde afstanden als gewone draverijen.

Wat zijn de belangrijkste paardenraces?

Het paardenracen is een eeuwenoude sport met een bijpassende lange traditie. Gezien deze historie vinden er jaarlijks een groot aantal belangrijke evenementen plaats.

In de afgelopen jaren is het prijzengeld voor de paardenraces ook flink opgelopen, zo kunnen de winnaars van sommige evenementen maar liefst 7 miljoen dollar bijschrijven.

Hieronder bespreken we de belangrijkste paardenraces van het jaar per categorie.

Paarden wedden gids 2023

Vlakkebaan evenementen

De grootste evenementen bij de vlakkebaanraces vinden over de hele wereld plaats. De Dubai World Cup heeft het meeste prijzengeld en vindt plaats in de Verenigde Arabische Emiraten. De winnaar van deze race mag 7,2 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven. 

Twee andere grote races zijn de Melbourne Cup in Australië en de Kentucky Derby in Amerika. Bij deze races ligt er respectievelijk 4,4 miljoen Australische dollar en 1,86 US dollar klaar voor de winnaar. 

In Europa vinden we de grootste vlakkebaanraces in Engeland en Frankrijk. In Engeland zijn deze evenementen mega populair met een publiek van 10 duizenden mensen per dag.

De Epsom Derby, Royal Ascot, Newmarket Guineas en Glorious Goodwood zijn de grootste evenementen van het vlakkebaanseizoen in Engeland en duren over het algemeen drie dagen. Prijzengelden van tonnen per koers vinden er dan over de hele dag plaats, het is een waar spektakel.

In Frankrijk is de grootste vlakkebaanrace de Prix de l'Arc de Triomphe. Deze vindt plaats in oktober op de renbaan van Longchamps in Parijs. Een eerste prijs van 2,8 miljoen euro ligt er klaar voor het winnende paard.

Hindernis evenementen

Bij de paardenraces over hindernissen vinden we de grootste evenementen vooral in het Verenigd Koninkrijk. In Engeland vinden veruit de grootste races plaats met op nummer 1 de Grand National. Deze koers wordt gereden op de baan van Aintree in Liverpool.

Bij de Grand National gaan 40 paarden de strijd met elkaar aan over een parcours van 7 kilometer over hoge hagen. Bij de finish ligt een eerste prijs klaar van 560.000 Engelse Pond.

Een ander mega evenement over de hindernissen vindt plaats op de baan van Cheltenham. Het vierdaagse Cheltenham festival begint op woensdag en eindigt op zaterdag en er komen zo'n 70.000 mensen per dag op af. Hoogtepunt is de Gold Cup met een eerste prijs van 350.000 pond.

Andere grote paardenraces over hindernissen zijn de Ierse Grand National en de Schotse Grand National met prijzen van 270.000 euro en 112.000 euro.

Royal ascot paardenrace

Draverijen

De grootste paardenraces voor de dravers vinden in Frankrijk en Zweden plaats. De grootste race is de Prix d'Amerique op de prachtige renbaan van Vincennes in Parijs.

Traditioneel op de laatste zondag van januari vindt de titanenstrijd plaats voor het oog van rond de 40.000 bezoekers. De race heeft een afstand van 2700 meter en aan de finish ligt een cheque van 450.000 euro klaar voor de winnaar.

Sprintkoersen

In Zweden vinden eind mei de grootste sprintkoersen plaats op de baan van Solvalla, vlakbij Stockholm. Bij de Elitloppet strijden 16 paarden over 1600 meter voor een eerste prijs van 400.000 euro.

In twee koersen van 8 paarden gaan de eerste 4 aankomende paarden door naar de finale. Daar moeten de overgebleven 8 paarden het opnemen om de winnaar te bepalen. Elitloppet is een geweldig festival van drie dagen waarbij de zaterdag en de zondag rond de 30.000 bezoekers telt.